Coronavirüs (Koronavirüs), genellikle hayvan familyasında bulunan bir virüs türüdür. İnsan corona virüsleri de insanların maruz kaldığı bir irüs çeşididir. Kedilerin büyük çoğunluğunun yakalandığı bir hastalıktır ve bazılarında da ölümcül hastalıklara çevirme olasılığı vardır. Peki, Coronavirüs nedir? Koronavirüs belirtileri ve tedavi yöntemleri…
Kedi coronavirüsü insana bulaşır mı? Gribal enfeksiyon şeklinde kendini gösteren Koronavirüs, solunum yolu hastalıkları olarak karşımıza çıkar. Burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi kendini gösterir. İnsan koronavirüsü hakkında ayrıntılı bilgi haberimizde. Bu sebeble siz değerli kullanıcılarımıza sohbet odalarımızda daha güncel ve hızlı haberler vermek için elimizden gelenin fazlasını yapcağımızdan hiç şüpheniz olmasın.
Corona virüsler, insanların genellikle bir anda karşı karşıya kaldığı virüs çeşididir. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960’ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün’de görüldü.
Çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları ile kendini gösterir. Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş diğer belirtileri arasındadır. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği bulunan hastalarda veya yaşlılarda daha sık görülür. Klinik belirtiler hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle kullanılmaz. Ancak gerektiğinde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu gibi laboratuvar testleri kullanılabilir. Kedilerde veya hayvanlarda görülen koronavirüs insanlara bulaşmaz.
Coronavirüs hastalığı çoğu kişide hafif seyrettiğinden ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşme mümkündür. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Başka hastalığı bulunan ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.